POP+ gesprek. ‘Hoe is het met jouw vitaliteit?’
Stappenplan om vitaliteit bespreekbaar te maken met je collega’s
Als organisatie heb je wellicht al een goed vitaliteitsbeleid, worden er inspirerende en leuke activiteiten georganiseerd en een periodiek terugkerende healthcheck (PMO: preventief medisch onderzoek) aangeboden. Maar hoe bereik je nou die medewerker die zich toch wat afzijdig houdt van dit alles? Hoe ga je het gesprek aan met je collega over zijn of haar vitaliteit? Hoe kan je je collega’s stimuleren hun eigen werkvermogen te verbeteren?
Het inzetten van een POP+ gesprek is daarvoor een hele geschikte tool!
Een POP gesprek (POP=persoonlijk ontwikkel plan), is een gesprek tussen leidinggevende en medewerker
waarin gezamenlijk afspraken gemaakt worden over de loopbaan van de medewerker.
Het plusje in POP+ staat voor de toevoeging van het onderwerp vitaliteit. Gezamenlijk worden er concrete afspraken gemaakt over het vergroten van het werkvermogen door het verbeteren van de vitaliteit van de medewerker.
Belangrijk is dat het gesprek altijd een dialoog is tussen leidinggevende en medewerker, iemand wordt dus niet beoordeeld op zijn of haar vitaliteit.
Het POP+ gesprek en de voorbereiding daarvan daagt de medewerker uit stil te staan bij zijn of haar vitaliteit en na te denken over hoe deze eventueel verbeterd kan worden. Het uitgangspunt is dat de medewerker zelf de regie neemt hierin en werkt aan voor hem of haar belangrijk is.
STAPPENPLAN POP+ GESPREK
- stel kaders op over in hoeverre medewerkers ondersteund kunnen worden. denk hierbij bijvoorbeeld ook aan persoonlijk budget.
- informeer leidinggevenden over de pop+ gesprekken en hoe deze te voeren.
- informeer medewerkers over het invoeren van de pop+ gesprekken, het doel ervan, hoe zij zich kunnen voorbereiden en wanneer zij een uitnodiging kunnen verwachten.
- inplannen en uitvoeren pop+ gesprekken.
- evaluatie.
- follow-up en borging.
Het is belangrijk dat het een open gesprek is waarin de medewerker centraal staat en er geen oordeel rust op het functioneren dan wel de vitaliteit van de medewerker. De medewerker heeft zelf de regie en de leidinggevende een begeleidende, coachende rol in het gesprek.
Voor de organisatie is het belangrijk dat medewerkers in ontwikkeling blijven, niet alleen op professioneel gebied, maar ook op het gebied van hun werkvermogen. Door het voeren van de POP+ gesprekken worden medewerkers uitgedaagd, wat bijdraagt aan de motivatie en inzet. Daarnaast toont de organisatie zich betrokken bij de medewerker, een belangrijke factor voor het aantrekken én behouden van goed gekwalificeerd personeel.
Heb jij vragen over vitaliteit binnen jouw organisatie? Of kan je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van vitaliteitsbeleid of de invulling van het programma?